Intranet in SharePoint Online? Alles wat we weten over de nieuwe Hub Sites

De week is een week met veel nieuwe aankondigingen in onder andere Office 365. Tijdens het Ignite 2017 event van Microsoft, is aangekondigd hoe Microsoft de invulling ziet het intranet in Office 365.

Veel organisaties worstelen op dit moment met de invulling van een intranet in SharePoint Online. Er zijn wat opties, bijvoorbeeld een teamsite met publicatie functies, waarin een structuur van (sub)sites kan worden gemaakt. Zo kan bijvoorbeeld afdelingsnieuws een plekje krijgen naast algemeen nieuws.

Tevens is er sinds kort de mogelijkheid een communicatie sites aan te maken, met een modern en responsive ontwerp.  Communicatiesites zijn uitermate geschikt voor het publiceren van nieuws, maar hebben op dit moment de beperking dat ze redelijk plat zijn (zonder structuur). Zo zou, in het geval van afdelingsnieuws, elke afdeling een aparte communicatie site moeten krijgen.

In beide oplossingen is het maken van een compleet overzicht voor de gebruiker een uitdaging: hoe ga je nieuws op het intranet tonen uit afdelingssites? Hoe zorg je ervoor dat het uiterlijk consistent blijft en hoe ga je de redactie inrichten?

Vaak komt het neer dat er maatwerk gemaakt moet worden om de wensen van interne communicatie te realiseren. Een aantal SharePoint leveranciers (bijvoorbeeld met producten als Debble, Smart Workspace en Involve) is in deze vraag gesprongen en hebben een complete intranet oplossing gebouwd.

Nieuwe functie: Hub Sites

Microsoft is zich hiervan bewust en heeft geluisterd naar deze vraag. Vanaf de eerste helft van 2018 worden in Office 365 de zogenaamde ‘Hub Sites’ geïntroduceerd; een site welke informatie van teamsites en communicaties sites kan aggregeren en toont in een site. Hierbij wordt gezorgd dat de branding uniform is en dat bijvoorbeeld de navigatie consistent is.

Op een Hub Site is het mogelijk om nieuws uit verschillende bronnen te ontsluiten, site activiteit weer te geven (wat gebeurt er in de andere sites) en een intelligente zoek te gebruiken, welke duidelijk is afgebakend in de scope. Samen met een beter integratie van Yammer en vele nieuwe web parts (blokken functionaliteit op de pagina), is dit een serieuze oplossing voor interne communicatie.

Hoe werkt het?

Een Hub Site kan net als een gewone site, worden aangemaakt. Teamsites en communicatiesites krijgen de mogelijkheid te verbinden met een Hub Site, om zo de content ter beschikking te stellen in de Hub Site. Zo kan de content op de sites zelf worden gemaakt en beheerd, terwijl deze getoond wordt op de Hub Site.

hubsite2

Naast de Hub Site in de browser, komt deze ook beschikbar in de mobiele app, waarmee je je intranet ook direct op je telefoon kan benaderen. Met de aankondiging dat nieuws voortaan ook via pushberichten in de app onder de aandacht kunnen worden gebracht, wordt de totaaloplossing voor een intranet toch wel heel interessant!

hubsites_mobile

Wat moet ik nu doen?

De functionaliteit komt in de eerste helft van 2018 beschikbaar. Indien je nu al een intranet hebt in SharePoint Online kun je deze natuurlijk zonder problemen blijven gebruiken. Denk na welke nieuwe mogelijkheden dit gaat bieden in je eigen situatie. Zie ik een duidelijk meerwaarde? Wil ik dit gaan gebruiken? Hoe werk ik nu met interne communicatie naar eindgebruikers? Wellicht is het verstandig als nieuwe ontwikkelingen aan het intranet tegen het licht gehouden moeten worden. Wellicht is het mogelijk om alvast voor te sorteren op de nieuwe functionaliteit.

Uiteraard kunnen wij hierover meedenken. Twijfel daarom niet om eens vrijblijvend contact op te nemen.

2 gedachtes over “Intranet in SharePoint Online? Alles wat we weten over de nieuwe Hub Sites

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s