ARTIKELEN VAN BITSPRAAK

Nieuws, actualiteiten en andere interessante weetjes

Het wachtwoordenboekje

 

Mijn eerste reactie was toch wel een schrikreactie. Een wachtwoordenboekje, dan maak je het wel heel makkelijk voor criminelen! 

 

Het boekje, wat denk ik als doelgroep heeft: ‘digibeten die altijd wachtwoorden kwijt zijn of vergeten’, lag open en bloot ter inzage op tafel. Het bevatte wat tips voor complexe wachtwoorden en het advies deze regelmatig te wijzigen.

 

Iedereen heeft zo zijn of haar manier van wachtwoorden onthouden en opslaan. Password managers (wat dit boekje eigenlijk ook is) worden gezien als een veilige standaard. Maar ook dat concept vind ik risicovol: je hele hebben en houden online bij een commerciële partij in vertrouwen geven met één master password. En welke partij moet je dan vertrouwen? Een 'offline' boekje (natuurlijk achter slot en grendel) is dan helemaal zo gek nog niet.

 

Meer en meer wordt duidelijk dat wachtwoorden dé zwakke schakel zijn in beveiliging. MFA is een must, hiermee wordt 99% van het risico op gehackt worden verminderd, maar een wachtwoordloze wereld zou eigenlijk nog beter zijn. Ik vrees dat, ondanks dat het al een tijdje kan in sommige gevallen, het nog wel even duurt voordat we zover zijn.

 

Het boekje was overigens nog leeg, maar zette me toch aan het denken.

 

Schrijven jullie (al dan niet digitaal) ook wel eens wachtwoorden op? Of gebruik je een password manager? Of misschien een slim patroon of algoritme zodat je alles kan onthouden? 

Reageren of meer te weten komen over de inhoud of er achter komen wat Bitspraak voor jou kan betekenen? 

Neem contact met ons op!