ARTIKELEN VAN BITSPRAAK

Nieuws, actualiteiten en andere interessante weetjes

Van fouten kan je leren, en het liefst gratis.

 

De beste leerschool is iets gewoon te doen. En te falen. Je leert pas echt als je fouten maakt, deze kan verbeteren en het daarna goed te doen. Dat is wat we onze kinderen vertellen op school, en wat iedereen, al dan niet bewust, waarschijnlijk altijd al gedaan heeft.

 

Zo geldt dat ook met veilig online werken: je leert het pas echt als een keer goed onderuit bent gegaan. Heel natuurlijk, maar wat als het onderuitgaan betekent dat je ook heel veel financiële pijn hebt, of een flinke deuk in het imago van jou of je bedrijf is?

 

Helaas is dit de leerschool voor veel bedrijven als het gaat om beveiliging: eerst moet het een keer goed mis gaan, voordat er actie ondernomen wordt. En nee, je bent niet de eerste die door zo'n foutje tienduizenden euro's kwijt is. Een harde les, en dat door het klikken op een linkje, openen van een document, of het niet door hebben van een opgezette valsstrik, bij een van je medewerkers.

 

Maar wat als dat leren ook gratis kan, zonder blijvende schade, maar met het zelfde leereffect? Microsoft 365 biedt hiervoor tools als 'attack simulators' en trainingen die je in kan zetten om je gebruikers opzettelijk fouten te laten maken en ze daarna (vaak met flink wat paniek vooraf) te leren hoe je het beter kan doen. Een belangrijk stuk bewustwording / awareness.

 

De afgelopen tijd heb ik helaas weer een aantal harde leermomenten zien gebeuren, maar ook weten te voorkomen! En dat omdat gebruikers er zich bewust van zijn dat het ook goed fout kan gaan. En als je ziet dat deze bewustwording daadwerkelijk ook effect heeft, dan geeft dat een kick! 
 

Reageren of meer te weten komen over de inhoud of er achter komen wat Bitspraak voor jou kan betekenen? 

Neem contact met ons op!